Změny v odměňování na iStockphoto

15.09.2010 00:00

Velké změny na iStockphoto

Na přelomu srpna a září 2010 oznámila mikrofotobanka iStockphoto velké změny. Nejdříve provedla komplexní úpravu grafického prostředí svých stránek s řadou nových a převážně užitečných funkcionalit (tzv. „F5“), což bylo spojeno s předcházející dlouhodobou pravidelnou informační „masáží“ na webu a ve fórech. Následně pak bez jakéhokoliv předchozího náznaku nebo upozornění zásadním způsobem přepracovala systém odměňování autorů (samozřejmě výrazně na jejich úkor) a oznámila, že tento systém bude aplikován od 1. ledna 2011.

Ihned se spustila ohromná lavina kritiky a nevole, a to ze strany exkluzivních i neexkluzivních autorů. Příjmy obou těchto skupin budou významně zasaženy, i když si iStockphoto dosud hodně zakládala na své všeobecné oblibě a na velmi silném portfoliu exkluzivních autorů. Management se snažil vysvětlovat, zamykal diskusní vlákna, apod., ale bez úspěchu. Právě naopak – jeho vyjádření byla tak nešťastná, že z nich jednoznačně vyplívalo, že chystané změny jsou z důvodu posílení zisku fotobanky.

Oznámení iStockphoto a následná vyjádření managementu najdete na těchto linkách:

Important!: Royalty Changes and iStock Collections

Royalty Change Follow up

Where we go from here

Upcoming changes announced September 7 – FAQ

iStockphoto Contributing Artist Royalties
 

Přehled změn v systému odměňování (a související změny)

Na iStockphoto asi měli opravdu horké léto, protože změna systému odměňování musela být připravována minimálně stejně dlouho jako nový design stránek. Komplexita je dobře vidět na přehledu změn:

  • snížení odměn autorům
  • zrušení úrovní (canister levels) založených na počtu stažení
  • zavedení ročního počítání vydělaných kreditů (redeemed credits) jakožto základu pro stanovení procenta odměny
  • zavedení další prémiové kolekce (tzv. Agency Collection) a širší propojení produktů Getty Images a iStockphoto
  • změny v kolekci Vetta

Změna systému odměňování

Základem nového systému odměňování je zrušení dlouhodobých úrovní (canister levels) založených na celkovém počtu stažení produktů autora od jeho vstupu na iStockphoto. Místo toho bude odměna od 1. ledna 2011 odvozena od počtu kreditů, které budou použity na nákup produktů konkrétního autora v předchozím roce (redeemed credits). Na rozdíl od minulosti tak může být procenty odměny automaticky sníženo. Navíc dojde k rozdělení úrovní na jednotlivé typy produktů, takže např. procento odměny u fotografií může růst, zatímco u vektorů bude klesat. Procento odměny jednotlivých autorů bude neveřejnou informací.

V podstatě ve všech kategoriích dojde k poklesu procenta odměny. Zatímco dosud byla minimální výše odměny 20% z prodejní ceny, v novém systému to bude pouhých 15%. Pro neexkluzivní autory bude 20% horní hranicí, kterou však zřejmě dosáhne pouze Yuri Arcurs a pár dalších špiček oboru. Dále dojde ke snížení minimální odměny v předplatném z 0,95 USD na 0,65 USD. U exkluzivních autorů bude záležet na struktuře jejich portfolia (fotografie versus ilustrace), většina jich ale rovněž očekává pokles.

Nové odměny autorům: Fotografie

 

Nové odměny autorům: Vektory

Zavedení Agency Collection a změny v kolekci Vetta

V průběhu září plánuje iStockphoto zavést novou kolekci, kterou nazývá Agency Collection. Tato kolekce bude sdružovat produkty z více agentur a bude dostupná na iStockphoto, Getty Images, Jupiter a PunchStock. Z iStockphoto budou moci do kolekce přispět pouze pozvaní autoři. Cena Agency Collection bude vyšší, než jsou ceny v kolekci Vetta.

Právě úspěch a dobrá prodejnost kolekce Vetta je zřejmě důvodem pro zavedení další prémiové kolekce s relativně vysokým (pro mikrofotobanku) naceněním produktů. U samotné kolekce Vetta dojde sice k dalšímu zvýšení cen, ale procento odměny autorům klesne na 22%-30%. Vektory budou z kolekce vyřazeny, protože iStockphoto má s nimi jiné – zatím důvěrné – plány.

Důvody změn

Jednoznačnou motivací iStockphoto k provedení těchto nepopulárních změn je posílení ziskovosti mikrofotobanky. Podle tiskové zprávy se už příliš mnoho autorů dostalo na vysoká procenta, což považuje management za neudržitelné. Zisky sice rostou ruku v ruce s objemem prodeje, ale klesá ziskovost činnosti (marže). Právě posílení dlouhodobě klesajících marží je primárním cílem skupiny Getty Images.

iStockphoto je prostřednictvím Getty Images a dalšího účelového subjektu Abe Investments řízena private equity firmou Hellman &Friedman. Ta spravuje portfolio fondů rizikového kapitálu, do kterých přispívají různí investoři. Do jednoho z těchto spravovaných fondů koupila Hellman & Friedman v roce 2008 společnost Getty Images, a to za částku mírně přesahující 2 mld. USD. Fondy rizikového kapitálu zpravidla nejsou strategickými investory, ale jsou zainvestovány na nějakou konkrétní dobu – investoři, kteří peníze do fondu vložili, je v určitém časovém horizontu chtějí samozřejmě zpět a zhodnocené. Obvykle se tato doba pohybuje 5-8 let, ale může to být samozřejmě méně nebo více. Aktuální změny na iStockphoto a v podstatě v celé skupině Getty Images tak mohou být součástí střednědobého procesu přípravy skupiny na její prodej.

Co bude dál

Dá se očekávat, že kritika ze strany autorů bude pokračovat, i když bez nových informací z mikrofotobanky už nebude tak hlasitá jako nyní. Další vlna zřejmě přijde až počátkem příštího roku, kdy hlavní změny vstoupí v platnost. Je rovněž nepravděpodobné, že v krátkodobém horizontu dojde k většímu odlivu exkluzivních autorů z iStockphoto. Osobně bych předpokládal, že vedení iStockphoto úmyslně oznámilo nejhorší scénář (z pohledu autorů) a v určitém bodu provede kosmetické zmírnění změn. Nejvíce asi bude poznamenán zájem amatérských a hobby fotografů o vstup na iStockphoto. Při pomalém budování portfolia se dá předpokládat, že odměna nepřesáhne výrazně 15%, což při zohlednění velmi přísných požadavků na přijetí je značně demotivující.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.