Shutterstock kupuje BigStockPhoto - proč se registrovat

24.09.2009 00:00

Fotobanka Shutterstock dnes ráno oznámila, že kupuje menší konkurenční fotobanku BigStockPhoto. Shutterstock je velmi silný v segmentu předplatného, kde na trhu fotobank jednoznačně dominuje, avšak relativně slabší v segmentu přímého nákupu. V případě BigStockPhoto je to naopak, a proto akvizice dává fotobance Shutterstock smysl. Podle vyjádření vedení Shutterstocku je tato varianta výhodnější, než vybudování celého produktu vlastními silami.

Vedení Shutterstocku rovněž oznámilo, že zatím budou obě fotobanky fungovat samostatně a nedojde k jejich spojení. Hlavní investice by měly směřovat do marketingu a posílení pozice BigStockPhoto na trhu.

Zpráva je jednoznačně pozitivní pro fotografy a grafiky, kteří prodávají svoji tvorbu na BigStockPhoto. Díky posílenému marketingu, klientské bázi Shutterstocku a obchodním schopnostem nového majitele lze očekávat v krátké době značné posílení prodejů. Akvizice byla zřejmě značně podpořena ekonomickou krizi na globálních trzích, kdy řada klientů Shutterstocku zcela jistě přechází od předplatného k jednorázovým platbám, protože chce platit jen za produkty, které skutečně využije, i když jednotlivé fotografie vyjdou mnohem dráž. Tento trend se ostatně projevuje i v růstu tzv. "On-Demand" prodejů na fotobance Shutterstock v poslední době.

Bez ohledu na stávající tvrzení v budoucnu ke spojení databází Shutterstocku a BigStockPhoto zcela jistě dojde (lze realizovat snačné úspory a synergie - tzv. Economies of Scale). Bude to ale až druhý krok. Prvním krokem je již oznámený balíček změn - redesign stránek BigStockPhoto, změny postupů a procesu v menší společnosti, apod.

Doporučený postup pro autory fotografií a ilustrací:

  • Pokud už nejste na BigStockPhoto, přihlaste se. Díky oznámeným marketingovým a promo akcím by mělo v krátké době dojít k silnému růstu prodejů.
  • Přihlaste se na BigStockPhoto co nejdříve - lze předpokládat, že Shutterstock zavede vstupní testy pro přijetí fotografů a grafiků i zde.
  • Pokud se nemůžete dostat na Shutterstocku přes vstupní desitku, přihlašte se na BigStockPhoto, kde zatím vstupní prověrku nepožadují. Po předpokládaném spojení databází budete automaticky na obou mikrofotobankách.
  • Snažte se na BigStockPhoto nahrát co nejvíce fotografií a ilustrací, které na Shutterstocku odmítají. Na BigStockPhoto zatím nejsou tak přísní, lze tam fotografie umístit snáze a v případě spojení databází se vám rozroste i stávající portfolio na Shutterstocku (zpětná revize produktů pro zahrnutí do společné databáze zcela jistě nebude).

Pokud vás tento článek zaujal nebo vám pomohly rady a tipy na tomto webu, budu potěšen pokud se na fotobanku BigStockPhoto přihlásíte zde:

BEZPLATNÁ REGISTRACE na BigStockPhoto

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.