Carlyle Group koupí Getty Images

15.08.2012 00:00

Tisková agentura Reuters informovala o to, že skupina Getty Images, která vlastní fotobanku  iStockphoto , zřejmě změní majitele. Tím by se údajně měla stát finanční skupina Carlyle Group, která uspěla ve výběrovém řízení. Ta to dnes potvrdila v tiskové zprávě.

Podle informací agentury podmínky transakce oceňují enterprise value (hodnota skupiny + úročený dluh) skupiny Getty Images na 3,3 mld. USD. To je výrazně více, než za kolik prodávající, kterým je fond rizikového kapitálu spravovaný Hellman & Friedman LLC, skupinu ocenil při koupi 70%-ního podílu před čtyřmi lety (uvádí se částka 2,4 mld. USD). A to navíc skupina vyplatila akcionářům mimořádně velké dividendy: 504 mil. USD v roce 2010 a 379 mil. USD v roce 2012.

Po realizaci transakce by měla mít Carlyle Group podíl jen mírně nad 50%, zbytek připadá na management  a zakladatele skupiny (Mark Getty). Ti zřejmě společnosti a jejímu růstovému potenciálu velmi věří, protože na navýšení podílu použili prostředky získané na dividendách.

Pro autory spolupracující s iStockphoto by transakce žádnou změnu neměla znamenat. I nadále bude pokračovat silný tlak na posílení ziskových marží všech společností skupiny, protože nový vlastník potřebuje zhodnotit svoji investici. Zvýšení odměn autorů se tak očekávat nedá, spíše naopak.

Tato transakce – pokud bude skutečně realizována – navazuje na významné akcionářské změny v segmentu prodeje fotografií a digitálního obsahu obecně. Shutterstock v květnu tohoto roku oznámil plán IPO, což znamená uvedení akcií společnosti na akciový trh (viz. článek Shutterstock – IPO, výsledky a další zajímavosti) a Fotolia oznámila investici fondu Kohlberg Kravis Roberts & Co. do společnosti (viz článek KKR investovalo 150 mil. USD na získání 50% ve Fotolii).

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.