Podrobný postup jak nahrávat ilustrace/grafiku na Shutterstock

24.09.2009 00:00

1)  Ze svého vektorového souboru udělejte soubor kompaktibilní s eps8. Pro uživatele Adobe Illustrator:

  • v hlavním menu zvolte záložku Soubor - Export a uložte soubor ve starší verzi Illustratoru (koncovka .eps);
  • v následném panelu voleb vyberte kompaktibilitu s verzí eps8 (můžete zrušit zaškrknutí ostatních položek, protože náhled není potřeba a pouze zvyšuje velikost souboru a jakýkoliv text v souboru musí být nejprve převeden na objekty);

2)  Vytvořte .jpg náhled o rozměrech nejméně 400x500 MP. Pro uživatele Adobe Illustrator:

  • v hlavním menu zvolte záložku Soubor - Uložit pro web;
  • zvolte požadované rozměry náhledy;
  • nastavte uložení .jpg v maximální kvalitě (100%), současně zašrtněte začištění hran a progresivní skenování
  • uložte soubor

3)  Ujistěte se, že žádný soubor nemá více jak 5 MB. V případě grafiky je někdy obtížné požadovanou velikost nepřekročit. Snažte se zejména vyhnout používání průhledností v novějších verzích Adobe Illustratoru, které velikost souboru při konverzi vektoru na eps8 zvyšují.

4) Upravte název souborů tak, aby oba měly stejný název a lišily se pouze koncovkou. Např. Foto.eps, Foto.jpg (Shutterstock soubory automaticky spáruje a rozezná, že se jedná o vektor).

5) Přihlašte se do sekce pro fotografy na webu Shutterstock (pokud ještě nejste registrováni a líbí se Vám tyto stránky resp. oceňujete podrobné návody, rady a tipy, budu rád když svůj vděk projevíte registrací prostřednictvím tohoto odkazu: Shutterstock).

6) Zvolte záložku "HTTP" a nastavte počet řádku podle toho, kolik ilustrací chcete nahrát (pro každou ilustraci počítejte se 2 řádky - pro .eps soubor a pro .jpg náhled). Celkem tedy můžete nahrát naráz 10 ilustrací (= 20 řádků).

7) Nastavte soubory, které chcete poslat na Shutterstock a dejte "Upload" (pokud nahráváte pouze ilustrace, musí být počet řádků vždy sudý).

8) Po ukončení nahrávání, které může podle velikosti souborů a jejich počtu trvat i několik minut, by se měla na nové stránce každá ilustrace objevit s označením "Vector". Na této stránce zadejte název souboru, který zde označují jako "Description", tedy popis, a zadejte klíčová slova ("Keywords") pro každou ilustraci. Mějte na paměti, že čím více klíčových slov zadáte, tím častěji se produkt zobrazuje ve vyhledávači a Vaše prodeje se zvyšují.

9) Zkontrolujte, že pro každou ilustraci je zaškrtnuto poličko "Illustration". Jako název kategorie vyberte "Illustration/Clip-art".

10) Zvolte nahrání souboru a na následné stránce zkontrolujte opravte případné chyby a překlepy. Shutterstock sám vymazává množné čísla, pokud máte v klíčových slovech i tvar v jednotném čísle. Někdy je výhodné úmyslné použití překlepu (program Vás pustí), protože to trochu zvyšuje šance pokud někdo zadá vyhledání slova s překlepem. (Např. u obrázků s vánoční tématikou, kde jsou i sobi, uvádím do klíčových slov i "raindeers", protože podle vyhledávače je tato chyba hodně obvyklá a je tedy zřejmě častá i u designérů, kteří obrázky hledají).

11) Znovu dejte nahrát soubory. Na jejich schválení resp. zamítnutí se čeká od několika hodin do několika dnů. Obrázky se pak zobrazí při vyhledávání do cca 24 hodin, může to ale trvat i déle. 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.