Návod na vyplnění daňového formuláře na Shutterstock

22.07.2009 00:00

Na přelomu května a června začal Shutterstock rozesílat požadavek na vyplnění daňového formuláře. Po počátečních nejasnostech a obavách, že všichni fotografové budou muset složitě žádat o přidělení daňového identifikačního čísla v USA (tzv. ITIN), se situace uklidnila. Aktuálně sice platí, že formulář je potřeba vyplnit, ale lze to jednoduše udělat v on-line formuláři na stránkách Shutterstocku.

Postup pro vyplnění daňového formuláře je následující:

  1. přihlásit se na Shutterstock a v záložce Tools and Resources rozkliknout "Tax Center" 
  2. rozkliknout zeleně označený výraz "submit Form W-8BEN" - jakožto rezidenti země s existující smlouvou o zamezení dvojitého zdanění s USA spadají občané ČR do skupiny A2 a vyplňují formulář W-8BEN
  3. v kolonce č. 2 vyplnit "N/A"
  4. v kolonce č. 3 vyplnit "Individual"
  5. úplně dole vyplnit svoje jméno jakožto náhradu elektronického podpisu (musí se shodovat s kolonkou č. 1)

Nic jiného není potřeba vyplňovat, potřebné kolonky jsou již předvyplněny. Někdo sice doporučuje zaškrknout i kolonku č. 11, nicméně jsem přesvědčen, že toto potřeba není (byl jsem schválen i bez vyplnění této kolonky). Je vhodné vyplnit formulář během "grace period", kterou najdete pro rozkliknutí odkazu "Tax Center". Schválení nyní probíhá během několika málo dnů, ale po větším počtu žadatelů v tomto období se může tato doba zkrátit. Jestli Shutterstock nezmění postup, tak o schválení nebudete informování mailem, ale musíte se podívat do "Tax Center". Informaci najdete po rozkliknutí odkazu "submit Form W-8BEN" v horní části. Na stejném místě je možné formulář změnit.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.