KKR investovalo 150 mil. USD na získání 50% ve Fotolii

16.05.2012 00:00

Krátce poté, co Shutterstock zveřejnil podrobnosti ke svému IPO (více v předchozím článku), byl oznámen vstup společnosti Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. ("KKR") do společnosti Fotolia. KKR získá podíl 50% a celková investice dosáhne 150 mil. USD. Navíc KKR společně s původními vlastníky zajistilo úvěrový rámec ve výši dalších 150 mil. USD.

Podle informací ft.com nejde část uvedené investice přímo do Fotolie, ale je vynaložena na odkup podílu od TA Associates, jednoho z původních vlastníků Fotolie. Zbývajícím vlastníkem je Oleg Tscheltzoff, který Fotolii založil v roce 2005. TA Associates vstoupila do společnosti v roce 2009, kdy za blíže nespecifikovaný podíl vynaložila údajně 75 mil. USD. Její podíl na společnosti by měl klesnout na méně než 1/3. Bližší informace o investici nebyly oznámeny, takže není možné určit, jakou hodnotu měla Fotolia před kapitálovou injekcí KKR. Údajně se jednalo o 10-násobek zisku na úrovni EBITDA, přičemž roční tržby Fotolie přesahují podle vyjádření Olega Tscheltzoffa pro techcrunch.com 100 mil. USD.

KKR v tiskovém prohlášení uvedla, že Fotolia využije prostředky na interní růst a v případě zajímavé investiční příležitosti i na akvizice. Celkový objem částky, kterou má nyní Fotolia k dispozici, je ohromující. Není jasný důvod, proč kromě prostředků ze vstupu KKR potřebuje Fotolia další ohromné prostředky ve formě syndikovaného úvěru. Dle struktury úvěru nebylo jeho zajištění jednoduché a navíc se standardně platí malé úroky i z nevyčerpané částky. Fotolia sice v minulých měsících realizovala několik investic (např. akvizice společnosti Wilogo v březnu tohoto roku), ale vždy se jednalo spíše o menší částky. Utratit až 300 mil. USD, které má nyní Fotolia k dispozici, může znamenat, že se Fotolia připravuje na opravdu velkou transakci. Že by souběh IPO Shutterstocku a této investice nebyl až tak náhodný a Fotolia chce v rámci IPO získat významný podíl v Shutterstocku?

O předpokládané konsolidaci trhu v dalších letech se hovoří jak v dokumentech Shutterstocku, tak i v tiskové zprávě KKR vydané u příležitosti této investice. V každém případě se jedná o nepříliš dobré zprávy pro iStockphoto, protože její dva nesilnější konkurenti nyní budou kapitálově velmi silní. Pro autory je pozitivní to, že investoři věří dalšímu růstu trhu a směřují do oboru poměrně velké investice.

Pokud považujete informace v tomto článku resp. na tomto webu za užitečné a dosud nejste na některé z fotobank registrovaní, budu rád, když pro registraci využijete některou z linek na tomto webu. Vás se to nijak nedotkne, mfb budou mít o pár centíků méně a má motivace psát nové články se zvýší. Děkuji.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.