Jak zřídit účet na PayPalu

12.03.2009 00:00

Zřízení účtu na PayPalu je poměrně jednoduchou záležitostí, která snad ani nepotřebuje podrobnější komentář. Nicméně pro prodej produktů mikrofotobankám je nějaký účet - ať už PayPal nebo MoneyBookers - potřeba, a proto nemusí být napsání článku na toto téma ztrátou času a může někomu pomoci.

PayPal je nejrozšířenější online platební systém na světě a lze s ním nakupovat v desítkách tisíc obchodů. počet uživatelů je devítimístné číslo, které stále roste, a to i přes značné posilování konkurence (PayPay, MoneyBookers), atd.. V roce 2000 koupila PayPal internetová aukční síň eBay a od té doby jej dále rozvíjí. PayPal má plnou podporu pro Českou republiku, s výjimkou jazykové mutace na svých stránkách.

Účet na PayPalu si může otevřít jakýkoliv vlastník emailové schránky, což je v případě přispěvatelů do mikrofotobank každý. Postup je následující:

  1. Na stránkách PayPal.com klikněte na "Sign Up", což volně přeloženo znamená založit nový účet.
  2. Zadejte zemi, preferovanou jazykovou mutaci stránek a vyberte typ účtu, který chcete. Pro přispěvatele do MFB stačí typ účtu Personal, ale jestli plánujete i nějaké prodeje (např. na eBay), je vhodnější typ účtu Premier (lze ale změnit z Personal na Premier až následně a jedna osoba může mít otevřen za určitých podmínek jak účet Personal tak i Premier).
  3. Vyplňte požadované informace a zejména v případě emailové adresy si dejte pozor na překlepy (a samozřejmě prostudujte přiložené podmínky využívání služeb, jak jinak). U telefonního čísla neuvádějte oblíbené "+" před volačkou země, systém to nevezme.
  4. Následně budete vyzváni zvolit si 2 kontrolní otázky a nadefinovat správné odpovědi na ně. Osobně mi tam chybí otázky "jméno mámy za svobodna" nebo "jméno obce, kde jsem se narodil" - jejich otázky typu "jméno nejlepšího kamaráda" nebo "oblíbený autor" mohou být proměnlivé v čase.
  5. Účet je tímto založen a zbývá jen jeho aktivace. Sytém posílá po založení účtu na zadanou emailovou adresu základní informace vč. aktivační linky (resp. tlačítka "Activate"), na kterou stačí kliknout.
  6. Volitelnými kroky jsou pak přidání platební karty k účtu, nadotování účtu z běžné bankovního účtu, apod. Pokud ale předpokládáte, že příjmy z MFB budou dostatečně vysoké, není třeba účet dotovat nebo platební kartu přiřazovat.

Pokud přiřazujete ke svému účtu platební kartu, musí se jednat o kartu embosovanou (s vytlačeným písmem) a musí mít povoleny transakce přes internet. PayPal podporuje v ČR platební karty Visa, MasterCard, a American Express. Prostřednictvím PayPalu lze pak platit i v případě, že na něm nemáte dostatek finančních prostředků. Při placení si PayPal stáhne peníze přímo z registrované platební karty a máte jistotu, že obchodník se k citlivým údajům z karty nedostane.

Za zřízení ani vedení účtu si PayPal neúčtuje žádné poplatky. Neplatíte ani při realizaci plateb, protože poplatky při takovém obchodu platí obchodník. Zdarma můžete účet nadotovat i přeposlat si volné peníze na osobní účet. Za platby přicházející z MFB se obvykle žádné poplatky nestrhávají, ale jsou i výjimky a může se to měnit v čase.

V době zpracování tohoto článku vedl PayPal účet v českých korunách u UNICREDIT BANK CZECH REPUBLIC, a.s. a podporoval transakce ve 23 různých měnách vč. konverze do požadované měny.

Na závěr si projděte své profily ve fotobankách a nastavte PayPal jako způsob výplaty finančních prostředků.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.