Jak se dostat na Shutterstock

25.09.2009 00:00

Fotobanka Shutterstock je mezi fotografy a ilustrátory nejoblíbenější, protože zde většinou generují nejvyšší výdělky. A to i přes to, že Shutterstock funguje na principu předplatného a za většinu stažení dostane autor pouze 0,25 USD resp. 0,33 USD po překročení výdělku 500 USD. Počet stažení je zde totiž mnohonásobně vyšší, než na jakékoliv konkurenční mikrofotobance (při stejném počtu a kvalitě fotek a ilustrací).

Pro přijetí fotografů má Shutterstock jedny z nejpřísnějších kritérií. Zájemce o prodej fotografií nebo ilustrací musí nejprve zaslat 10 "vzorků", které projdou přísnou inspekcí ze strany Shutterstocku, a pouze když je z této desítky schváleno alespoň 7 kousků, je zájemce přijat. První desítka by měla být tím nejlepším, co může zájemce nabídnout, a to jak po stránce technické tak i komerční. Pokud je zájemce odmítnut, musí s dalším pokusem čekat minimálně měsíc. Proto je dobré i důkladně zvážit, jaké fotografie resp. grafiku do první desítky poslat.

Zde je několik rad, jak zvýšit šance na projití první destíkou:

  • Použijte raději vektorové ilustrace než fotografie (pokud máte možnost), editoři Shutterstocku na ně nemají příliš přísná kritéria.
  • Nevybírejte fotografie, které se vám nejvíce líbí (např. umělecké), ale fotografie s nevětším potenciálem pro komerční využití.
  • Vybírejte fotografie nejlépe technicky vyvedené (kompozice, osvětlení, apod.).
  • Vyhýbejte se fotografiím s velkou plochou jedné barvy (např. obloha) - editoři dokáží najít šum a artefakty i tam kde není.
  • Vyberte jasnou, barevnou a čistou fotografii a vyhněte se západům slunce, černobílým fotografiím, nočním fotografiím, apod.
  • Zkontrolujte fotografie ve 100% velikosti a nebojte se použít ořez, pokud se vám nějaká okrajová část nezdá.
  • Snažte se volit fotografie s jasným tématem a bodem pozornosti.
  • Vyhněte se focení izolací, pokud fotíte jen při denním světle a nejste si stoprocentně jistí svojí zručností a schopnostmi v této oblasti.
  • Využijte softwaru pro jemnou a opatrnou úpravu fotografií. Doporučuji mírně zvýšit sytost barev a kontrast a jednostupňově doostřit (několikanásobné ostření zpsobuje artefakty). Rovněž můžete použít software na odstranění šumu (např. NeatImage), pokud při 100% zvětšení nějaký najdete nebo si nejste jistí.
  • Nenechte se odradit prvním neúspěchem. Důvodem může být špatná nálada recenzenta a ne kvalita vašich produktů.

Pokud ještě nejste registrováni a líbí se Vám tyto stránky resp. oceňujete podrobné návody, rady a tipy, budu rád když svůj vděk projevíte registrací prostřednictvím tohoto odkazu: Shutterstock.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.